Офталмолози от Александровска болница извършиха сложна интервенция, за да спасят зрението

...
Офталмолози от Александровска болница извършиха сложна интервенция, за да спасят зрението
Коментари Харесай

12-годишно момиче е с тежка очна травма след игра с лък

Офталмолози от " Александровска " болница извършиха комплицирана намеса, с цел да спасят зрението на 12-годишно момиче след сериозна контузия от игра с лък, оповестяват от лечебното заведение.

На 15 юли в 23 ч. 12-годишната Теодора от Габрово е призната по неотложност в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ " Александровска " с разкъсно-контузна рана на очната ябълка. Травмата била с размери почти 11 мм, с погрешен ход по целия диаметър на роговицата и с пролабиране на вътреочни тъкани.

Пациентката е прегледана от експертите по местоживеене и е ориентирана за лекуване към Клиниката по офталмология на УМБАЛ " Александровска ", където е осъществена оперативна намеса от екипа на проф. Александър Оскар.

Целта на първичната хирургична обработка е първо да се възвърне херметичността на окото и да се предотврати вътреочна зараза. След това, съгласно зародилите затруднения, ще бъдат подхванати по-нататъшни интервенции, с цел да се обезпечи оптималната зрителна заостреност, съгласно капацитета на окото.

" Травмата е доста сериозна, от единия до другия завършек на роговицата, ирисът дефакто е вътре в раната. Ако се бяхме забавили с интервенцията, тогава роговицата се девитализира и шевовете не устоят и изпускат. Това компрометира цялата хирургична намеса ", изясни проф. Оскар.

" На този стадий първо би трябвало да заздравее роговицата и предният сегмент на окото, а след това може би ще се наложи интервенция за промяна на лещата. Теодора сигурно няма да вижда с това око, както преди контузията, само че се стремим то въпреки всичко да има някаква зрителна функционалност. Оптимисти сме, тъй като, за благополучие, задният очен сегмент не е обиден. При постъпването си в клиниката момичето разпознаваше само светлината. В хода на възобновяване след интервенцията се надяваме да стартира да разпознава по-груби предмети, силуети и зрението да се усъвършенства. Случаи като този са доста показателни за това какъв брой е значимо да обръщаме внимание с какво играят децата ни и доста да им обясняваме, че замерване с предмети в региона на главата и изключително в зоната на очите са доста рискови! ", добави още експертът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР